Burno življenje - Frederic Chopin

Burno življenje - Chopin
Jean Rousselot
Burno življenje
Prva knjiga
Po vrtu grofije Skarbekovih se je sprehajal mlad gospod v sivi obleki in s klobukom na glavi. Nikolasu Chopinu so pravili francoski gospod, saj je prišel iz Francije in je grofičinega sina Frederika poučeval glasbo. V vili je stanovala tudi triindvajsetletna Justyna, ki je bila v daljnjem sorodstvu s Skerbekovimi. Nikolas je prišel na Poljsko, ko mu je bilo šestnajst let, pri grofici pa jih je preživel že šest. V tem času se je zagledal v Justyno, ki mu je prišla naproti. Precej časa sta se pogovarjala, potem pa se je Nikolas toliko ojunačil, da ji je povedal, kako močno se je vanjo zaljubil. To je prišlo na ušesa grofici, ki je njuni zvezi na začudenje Nikolasa takoj dala blagoslov.
Po dveh letih zveze sta sedemintridesetletni Nikolas in njegova mlada nevesta Justyna Krzyzanowska stopila pred oltar cerkve v Brochowu. Celotno poročno slovesnost je pripravila grofica in jo tudi finansirala. Kmalu po poroki so pridrle v deželo sestradane vojaške horde, ki so plenile hrano. Grofica Skarbekova se je preselila v svoje stanovanje, ki ga je imela v Varšavi, s seboj pa je vzela tudi Justyno in Nikolasa. V novem domu je leta 1809 prišla na svet Ludwika Marianna. Nikolas se je malega bitja, ki je bilo podobno Justyni, zelo razveselil. Po vrnitvi v Zelazowi Woli je bila Justyna spet noseča, na Nikolasovo veselje pa je tokrat na svet prišel deček. Mlada starša sta mu dala ime po sinu grofice Fredericu, z drugim imenom Francois. Nikolas si je v želji, da bi lahko preživljal mlado družino, prizadeval za novo službo. Imel je srečo, saj ga je direktor varšavskega liceja na priporočilo grofice izbral za sodelavca.
Nikolas je bil leta 1816 že profesor francoskega jezika in književnosti na liceju v Varšavi. Nekega dne je domov pripeljal profesorja Zywnyja in ga predstavil Justyni. Ob njej sta stala devetletna Ludwika in šestletni Frederik, nekoliko vstran pa še petletna Isabella in štiriletna Emilija. Profesor, star že blizu šestdeset let, se jim je oblečen v čuden rumen suknjič in z lasuljo zdel kar malo hecen. Otrokom je pripovedoval o svojem glasbenem življenju, ko pa je rahlo izzval Frederika, se je mali deček usedel za klavir in zaigral melodijo. Profesor se ji je čudil, saj je ni poznal, njegovi zvedavosti pa je naredil konec Frederic s pojasnilom, da je to glasba, ki je prišla iz njega. Profesorja je to spoznanje tako razveselilo, da je takoj pristal na Nikolasovo prošnjo za poučevanje klavirja njegovega sina.
Na božični večer se je družina zbrala v lepo okrašeni večji sobi, v katero otroci prej niso smeli vstopiti. Tam so jih na mizi pričakala darila, med njimi pa sta bili tudi dve, namenjeni očetu in materi. Sredi veselja zaradi obdarovanja je pozvonilo in v sobo je vstopil božiček, ki je pričel zabavati otroke. Ti ga niso prepoznali, šele po odkritju pa so videli, da je bil to profesor Zywny. Skupaj so sedli za mizo, kjer jih je čakala božična večerja, potem pa odšli v cerkev k polnočnici.
Takoj po božiču je profesor Zywny dal dečku prve lekcije. Spoznal je, da ima pred seboj izredno nadarjenega otroka, ki presega vse, ki jih je srečal v življenju. Brez težav se je Frederic lotil najtežavnejših melodij Johanna Sebastjana Bacha, potem pa nadaljeval z improvizacijo na temo, ki mu jo je predočil profesor. Naj je bilo to široko nebo, ki v večernem mraku leže na prostrana polja, ali pa prebujajoča pomlad, so zazveneli pravi zvoki. Tanki prstki sedemletnika so udarjali po tipkah s takim občutkom, kar si ga je mogoče zamisliti. Nikolas in Justyna sta pritekla v sobo, se vprašujoče in s polno očaranostjo samo spogledala, gospod Zywny pa je spoznal čudež, ki se je nenadejano zgodil. Po Varšavi so se razširile govorice o malem dečku, ki so sprva vnesle tudi nekaj dvomov, na koncu pa so tudi skeptiki spoznali, da imajo v svojem mestu genija, Frederica-Francoisa Chopina.
ločilo ločilo ločilo
Celoten povzetek knjige lahko dobite zastonj na startni strani, če pravilno odgovorite na tri enostavna vprašanja.
Nazaj
Povzetki knjig - G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si